Choroby kukurydzy i ich wpływ na jakość kiszonki

Grażyna Szymańska, Karolina Ratajczak, Hanna Sulewska; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Agronomii 

 

Kukurydza, po pszenicy i ryżu, należy do najczęściej uprawianych roślin na świecie i dzięki wysokim plonom zajmuje pierwsze miejsce pod względem zbiorów. W polskim rolnictwie kukurydza obok pszenicy i rzepaku należy do grupy najważniejszych roślin uprawnych, o czym świadczy powierzchnia jej uprawy, która od kilku już sezonów wynosi od 1 do 1,2 mln ha. Dane przedstawione przez GUS wskazują, że w naszym kraju w 2018 roku kukurydzę z przeznaczeniem na kiszonkę uprawiano na powierzchni 534 tys. ha. Taki areał uprawy kukurydzy nie tylko zaspakaja zapotrzebowanie na doskonałą, wysoko energetyczną paszę objętościową (kiszonkę) dla bydła, ale także daje możliwość uzyskania samowystarczalności w produkcji ziarna oraz uniezależnienia się od importu. Właściwy system żywienia i bilansowania pasz, w którym znaczący udział ma kiszonka z kukurydzy to jedyna droga, aby producenci mleka i bydła opasowego sprostali wymaganiom jakie stawiają przed nimi odbiorcy. Zielonka z kukurydzy stanowi surowiec do przygotowania kiszonki, która jest podstawową paszą w gospodarstwach specjalizujących się w chowie przeżuwaczy.

Zaloguj się, aby zobaczyć.