Preparaty ułatwiające zakiszanie zielonek

Barbara Wróbel; Zakład Użytków Zielonych, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Zakiszanie jest metodą konserwowania materiałów paszowych polegającą na procesie kierowanego zakwaszenia masy roślinnej kwasem mlekowym wytwarzanym przez bakterie kwasu mlekowego. Dzięki obecności kwasu mlekowego w odpowiednim stężeniu kiszonka nie psuje się i można ją przechowywać pod warunkiem braku dostępu powietrza. W procesie zakiszania uczestniczą mikroorganizmy, z których największą rolę odgrywają bakterie kwasu mlekowego. Jednakże ich liczebność na ogół nie przekracza 1% mikroflory egzystującej na częściach wegetatywnych roślin. Proces fermentacji mlekowej może przebiegać w sposób samorzutny, jednak jego efekt często nie odpowiada oczekiwaniom jakościowym. Uzyskanie kiszonek dobrych jakościowo i o wysokiej strawności składników pokarmowych wymaga zazwyczaj dodatkowej stymulacji procesu kiszenia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.