Owady nękające bydło na pastwiskach

Katarzyna Jankowska; PAN Olsztyn

 

Osiąganie dobrych wyników produkcji na fermach bydła jest możliwe wówczas, gdy zwierzęta mogą przebywać w zdrowym, pozbawionym zagrożeń środowisku. Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo w postaci pojawiających się, szczególnie w okresie wiosenno-letnim wektorów patogenów, jakimi są owady. Wśród nich najbardziej uciążliwymi są muchy, meszki, komary, kuczmany oraz gzy. Uciążliwość owadów polega głównie na nieustannym niepokojeniu zwierząt. Pobudzone i zaniepokojone zwierzęta pobierają mniej paszy, przez co ich wydajność może spaść nawet około 15%. Obecność owadów wpływa negatywnie na komfort psychiczny zwierząt. Podrażnione nie mogą spokojnie odpoczywać lub pobierać paszy. Największym jednak zagrożeniem dla zdrowia zwierząt są przenoszone przez owady chorobotwórcze patogeny.

Zaloguj się, aby zobaczyć.