Trendy w chowie bydła

dr Jerzy Żółkowski; SGGW Warszawa

 

Umiejętność patrzenia w przyszłość powinna być podstawową cechą każdego pracownika naukowego. Przyszłość w hodowli bydła, związana jest moim zdaniem z dwoma podstawowymi elementami: Ekonomią i Ekologią, z tzw. 2 E. Kiedy w latach 70-tych ub.w. przebywałem na stażu w Szwajcarii w Związku Hodowców Bydła Simentalskiego dr Hans Wenger powiedział do mnie – Mój młody przyjacielu, za 50-60 lat krowy będą dojone przez roboty i teraz naszym zadaniem jest przygotowanie ich do tego zadania. Przekazał mi wówczas dyspozycję, abym wraz z inspektorem związku zajął się określeniem u przyszłych matek buhajów indeksu przednich ćwiartek wymienia oraz szybkości oddawania mleka. Szukano krów charakteryzujących się zbliżoną ilością mleka w przednich i tylnych ćwiartkach oraz z w miarę szybkim oddawaniem mleka (w przypadku za szybkiego oddawania mleka istnieje zwiększone zagrożenie występowania chorób wymienia).

Zaloguj się, aby zobaczyć.