Letnie a zimowe żywienie krów ras mięsnych

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB

 

W wielu regionach kraju o dużym areale trwałych użytków zielonych, obserwuje się coraz większe zainteresowanie rolników chowem i hodowlą krów ras mięsnych lub w typie mięsnym, użytkowanych do odchowu cieląt. Krowy matki ras mięsnych stanowią podstawę do produkcji dobrej jakości żywca wołowego i dostarczania materiału hodowlanego (jałówek do odnowienia stada i buhajów do krzyżowania towarowego lub wypierającego). Wymagania pokarmowe krów mięsnych są znacznie niższe, niż krów ras mlecznych i intensywnie opasanego bydła. Podstawowym zadaniem krowy mięsnej jest bowiem urodzenie raz w roku zdrowego i dobrze rozwiniętego cielęcia oraz zapewnienie mu dostatecznej ilości mleka. Masa ciała i wydajność mleczna dorosłych krów mięsnych będących w średniej kondycji może się wahać i w zależności od rasy wynosi od 500 do 750 kg i 6-10 kg mleka dziennie.

Zaloguj się, aby zobaczyć.