Strefa Bydło

Mniej znane mikotoksykozy bydła

Zdzisław Gliński; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Mikotoksykozy zwierząt hodowlanych i ludzi od niedawna wysunęły się na czoło zatruć związanych z paszami i środkami spożywczymi, co wiąże się zarówno z istnieniem ponad 200 mikotoksyn, różnymi narządami ich docelowego działania i mechanizmami wywołującymi ostre i chroniczne zatrucia oraz często z ich wielokierunkowym działaniem na organizm. Toksyny grzybicze (mikotoksyny) są toksycznymi metabolitami niektórych gatunków grzybów pleśniowych, głównie z rodzaju Penicillium, Aspergillus i Fusarium.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.