Jak unikać zagrożeń związanych z wypasem bydła na pastwisku?

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Utrzymanie pastwiskowe bydła ma wiele zalet – powoduje poprawę przemiany materii u wypasanych zwierząt, zwiększa odporność na choroby, przyczynia się do lepszego rozwoju młodych zwierząt, stymuluje rozwój narządów rozrodczych, zwiększa zdolność rozrodczą, długość okresu użytkowania i wydajność. Wpływa również pozytywnie na łatwość wycieleń oraz zmniejsza koszty utrzymania. W naszym klimacie sezon pastwiskowy trwa około 215 dni, najczęściej od końca marca do października. By w pełni wykorzystać ten czas należy dobrze się do niego przygotować i mieć świadomość, że przebywanie zwierzat na pastwisku wiąże się nie tylko z licznymi zaletami, ale również dużą ilością zagrożeń.

Zaloguj się, aby zobaczyć.