Użyteczność paszowa koniczyn

Zbigniew Sztramkowski

 

Koniczyny należą do rodziny bobowatych (Fabaceae) i stanowią cenny składnik runi zarówno łąkowej jak i pastwiskowej. Rośliny te znane są z dużej zasobności w białko ogólne na poziomie od 15,1 do 20,0%, w puli którego ok. 90% stanowi białko właściwe wpływające na jego wysoką strawność. Zawierają one również szereg mikro-i makroelementów, takich jak magnes, potas, oraz wapń. Wysoki poziom organicznych kwasów tłuszczowych oraz duża ilość związków azotowych wraz z niską zawartością cukrów sprawia, że koniczyny należą do surowców trudno kiszących i dlatego też uprawa w czystym siewie należy do rzadkości. Wysiew mieszanek trawiasto-koniczynowych ma swoje uzasadnienie ekonomiczne z racji większej wartości pokarmowej w porównaniu do traw. Kiszonki takie cechują się wysoką energetycznością, poziomem białka i poprawnym stosunkiem składników mineralnych Ca: P i K (Ca+Mg).

Zaloguj się, aby zobaczyć.