Strefa Bydło

Czynniki wpływające na ograniczenie stresu cieplnego u krów

Oliwia Duszyńska-Stolarska; Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Wzmożona produkcja mleka jest nierozerwalnie związana z większym ciepłem wytwarzanym w organizmie krowy. 30% energii powstającej w wyniku przemiany materii ulega przekształceniu w ciepło, które zostaje oddane do środowiska w sposób bezpośredni lub pośredni. Fakt ten wpływa na warunki mikroklimatu panującego w oborach, które decydują o produkcyjności zwierząt. Zbyt wysoka temperatura w środowisku przebywania stada negatywnie wpływa na jego kondycję oraz wydajność produkcyjną.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.