Strefa Bydło

Czy warto hodować bydło rasy hf odmiany czerwono-białej?

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Pogłowie bydła w Polsce zdominowane jest przez rasy napływowe. Ponad 98% zwierząt w hodowli bydła mlecznego stanowią przedstawiciele rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (hf). Mimo, że odmiana czerwono-biała hf stanowi tylko 3,5% polskiej populacji bydła mlecznego, to jednak ma szansę utrzymania się w polskich gospodarstwach i będzie miała swoich zwolenników, ze względu na silną konstytucję, dobre zdrowie oraz lepszy skład mleka i większą płodność krów w porówaniu do odmiany czarno-białej.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.