Problemy okresu okołoporodowego w stadach bydła mięsnego

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Za okres okołoporodowy uznaje się zazwyczaj czas przypadający na dwa tygodnie przed oraz po porodzie. Trzeba przyznać, że ten miesiąc to okres, w którym pod względem zdrowotnym dzieje się naprawdę dużo, chociaż wydaje się jednak, że odrobinę mniej aniżeli w przypadku bydła ras mlecznych. Specyfika chowu bydła mięsnego i zdecydowanie mniejsze ilości produkowanego mleka sprawia, że choroby metaboliczne okresu okołoporodowego występują u bydła mięsnego zdecydowanie rzadziej. Częściej natomiast spotykamy się u bydła mięsnego z problemem skomplikowanych porodów, które to mogą dotyczyć nawet 7 % wszystkich porodów. Trudności porodowe wynikają przede wszystkim z większej masy ciała cieląt ras mięsnych. Na występowanie tzw. trudnych porodów wpływ może mieć także: rasa krowy, jej wiek oraz rasa buhaja rozpłodnika. Wśród innych schorzeń okresu okołoporodowego spotykanych u bydła mięsnego można wymienić także: zatrucie ciążowe, zatrzymanie błon płodowych i łożyska, wypadnięcie macicy, czy też poporodowe zapalenie macicy (metritis).

Zaloguj się, aby zobaczyć.