Struktura fizyczna dawki pokarmowej

Martyna Wilk

 

Prawidłowe rozdrobnienie i wymieszanie komponentów dawki pokarmowej dla krów mlecznych umożliwia osiągnięcie maksymalnej wydajności oraz zapewnia wysoką zdrowotność stada. Nowoczesne systemy żywienia umożliwiają osiągnięcie maksymalnego poziomu produkcji w stadzie, w pełni wykorzystując potencjał genetyczny zwierząt. Fizjologia żywienia przeżuwaczyZwierzęta przeżuwające charakteryzuje wielokomorowy żołądek (żwacz, czepiec, księgi, trawieniec), który do prawidłowego funkcjonowania wymaga pasz objętościowych o odpowiedniej strukturze. Żwacz to największy przedżołądek, pełniący funkcję komory fermentacyjnej, osiąga masę ok. 100 kg oraz objętość nawet 250 litrów. Wyspecjalizowany układ pokarmowy dzięki symbiotycznej mikroflorze, zasiedlającej żwacz umożliwia przeżuwaczom wykorzystanie ciężko strawnych składników roślinnych m.in. włókna surowego (celuloza, hemiceluloza, lignina, kutyna, suberyna, pektyny i gumy), biorą udział w trawieniu kompleksu lignino-celulozowego. Mikroorganizmy zasiedlające żwacz odpowiadają również za rozkład białka (70-90%) obecnego w paszach roślinnych, enzymy proteolityczne obecne w płynie żwaczowym rozkładają je do peptydów, aminokwasów, amoniaku i lotnych kwasów tłuszczowych (kwas octowy, kwas propionowy, kwas masłowy). Uwolniony amoniak wykorzystywany jest przez mikroflorę żwacza do syntezy białka bakteryjnego. Białko pochodzenia mikrobiologicznego jest przyswajane przez pierwotniaki, które wykorzystują je na własne potrzeby bytowe. W środowisku żwacza dochodzi również do reakcji syntezy aminokwasów egzogennych z niebiałkowych związków azotowych oraz witamin z grupy B i K. 

Zaloguj się, aby zobaczyć.