Rasa białogrzbieta – bydło o niewielkich wymaganiach

Mirosław Gabryszuk, Renata Gabryszuk; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach

 

Podstawą rolnictwa w każdym kraju jest posiadanie charakterystycznych, rodzimych ras zwierząt, w tym także bydła. Niestety, rozwój produkcji zwierzęcej prowadzący do specjalizacji, intensyfikacji i koncentracji doprowadził do utraty wielu cennych ras, które z jednej strony nie były w stanie uzyskać wysokiej i zadowalającej wydajności oraz przystosować się do zupełnie odmiennych warunków utrzymania, a z drugiej ich chów nie był opłacalny z ekonomicznego punktu widzenia. Rasa białogrzbieta niegdyś bardzo popularna w Polsce i idealnie przystosowana do naszych warunków środowiskowych z trudem została odbudowana oraz uratowana przed zapomnieniem i wyginięciem. Obecnie utrzymywana jest w czterech rejonach Polski i wciąż prowadzone są prace nad ochroną tej rasy i zwiększeniem jej pogłowia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.