Choroby kukurydzy i możliwości ich zapobiegania

Hubert Waligóra; Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Powierzchnia uprawy kukurydzy w naszym kraju w ubiegłym roku wynosiła już 1,7 mln ha. Wzrastająca powierzchnia uprawy tej rośliny prowadzi do zwiększonego nasilenia występowania wielu groźnych chorób w jej uprawie, powodując niekiedy znaczący spadek plonu. Aby tego uniknąć lub obniżyć zagrożenie do minimalnego poziomu powinno się w pierwszej kolejności zastosować do podstawowych zasad agrotechnicznych. Prawidłowe zmianowanie ma tutaj istotne znaczenie. Wzrostowi zagrożenia nasilenia występowania chorób sprzyja uprawa kukurydzy w monokulturze. Im rzadziej, a przynajmniej z 3-4 letnimi przerwami ponownie zasiejemy kukurydzę na tym samym polu, tym możemy spodziewać się niższego zagrożenia chorobowego. Zbyt częsta uprawa kukurydzy na tym samym polu oraz duże ograniczenia w uprawie powodują, że rozkład materii organicznej i pozostałości jest wolniejszy, a to w nich często upatruje się źródło patogenów. Rośliny kukurydzy, w pierwszej kolejności ziarno zaraz po umieszczeniu w glebie, aż do zbioru narażone są na występowanie wielu chorób w różnym okresie jej wzrostu i rozwoju.  Przyjmuje się, że straty w uprawie kukurydzy na kiszonkę spowodowane obniżeniem plonu i jego jakości wynikające z powodu występowania chorób w jej uprawie wynoszą około 10-15%. Straty w plonach ziarna mogą być nieco wyższe, gdyż kukurydza zostaje na polu do późnej jesieni. Zdarzają się lata, kiedy masowe pojawienie się niektórych chorób jak np. głowni guzowatej kukurydzy może doprowadzić do całkowitej utraty plonu ziarna. W przypadku kukurydzy zbieranej na kiszonkę, szkodliwość chorób jest z reguły mniejsza, a wynika to głównie z wcześniejszego zbioru roślin.  W naszym kraju rośliny kukurydzy może porażać nawet 400 patogenów odpowiedzialnych za rozwój kilkunastu chorób. Najważniejszą grupą chorobotwórczą są grzyby, które mogą być groźne dla roślin kukurydzy od siewu ziarna aż do dojrzałości roślin do ich zbioru. Uprawy kukurydzy mogą być porażane przez patogeny od kilku do 50%. Mogą sięgać nawet do 100% roślin – tzw. epidemiczne pojawy niektórych chorób. Trudno jest spotkać w naszym kraju zasiewy kukurydzy, które byłyby całkowicie wolne od obecności grzybów chorobotwórczych. O poziomie strat decyduje nie tylko procent roślin opanowanych przez chorobę, ale również stopień ich porażenia. 

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych