Wytrwałość laktacji

Ewa Januś, Piotr Stanek; Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Laktacja jest niezbędnym okresem w życiu każdego ssaka i u większości gatunków trwa tak długo, jak długo samica karmi potomstwo. Samice ssaków, które człowiek użytkuje w kierunku mlecznym są wyjątkiem od tej reguły, bowiem produkcja mleka jest w ich przypadku znacznie wydłużona w celu pozyskiwania mleka konsumpcyjnego. Szczególne miejsce w tej grupie zwierząt zajmują krowy mleczne. Ich gruczoł mlekowy jest silnie rozwinięty, a ilość wytwarzanego w trakcie laktacji mleka jest kilkukrotnie wyższa w porównaniu do krów mięsnych i osiąga nierzadko 10-15 tys. kg. Ostatnio hodowcy bydła mlecznego wykazują zwiększone zainteresowanie tzw. wytrwałością laktacji, która jest doskonałym narzędziem pomocnym w zarządzaniu stadem. Czym zatem jest wytrwałość laktacji, jakie czynniki ją kształtują i jak możemy ją poprawić? Jak przebiega laktacja naszych krów, czyli krzywa laktacjiIlość mleka produkowanego w kolejnych dniach laktacji jest zróżnicowana. Ogólnie rzecz ujmując możemy w jej przebiegu wyróżnić następujące okresy: siarowy, wzrostu, równowagi i spadku ilości produkowanego mleka. Rejestrowanie wydajności mleka w przebiegu laktacji pozwala nam na sporządzenie wykresu zwanego krzywą laktacji. Krzywa ta obrazuje, jak zmienia się wydajność krowy od wycielenia do zasuszenia. Na jej podstawie możemy ustalić, ile czasu upływa od porodu do osiągnięcia szczytu laktacji, jak długo trwa okres utrzymania wysokiej produkcji oraz jakie jest tempo zmniejszania się wydajności mleka aż do zasuszenia. Typowa krzywa laktacji wznosi się w ciągu pierwszych tygodni po porodzie i osiąga maksimum zazwyczaj między 4. a 8. tygodniem po wycieleniu (jest to tzw. szczyt laktacji). Po osiągnięciu szczytu krzywa ta powinna wolno opadać w kolejnych miesiącach aż do zasuszenia. Dążąc do uzyskania najbardziej optymalnego przebiegu laktacji musimy wypracować odpowiednie podejście do żywienia krów w różnych okresach po porodzie. Należy pamiętać, że rozpoczęcie z chwilą wycielenia wytwarzania mleka przez krowę powoduje gwałtowny wzrost jej zapotrzebowania na składniki pokarmowe, a ich podaż w paszy ze względu obniżony apetyt jest zbyt niska. W efekcie tego krowy rozpoczynają uruchamianie zapasów energetycznych (ryc. 1).

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych