Jakość cytologiczna mleka

Agnieszka Wilczek-Jagiełło

 

Mleko to wydzielina gruczołu mlekowego samic składająca się głównie z wody, białka, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych i witaminowych. W mleku możemy także spotkać komórki pochodzące z tkanek samic produkujących mleko. Obecność tych komórek, które często określamy mianem komórek somatycznych, jest jak najbardziej zjawiskiem normalnym, a niepokoić może dopiero wtedy, gdy takich komórek pojawia się w mleku nadnormatywnie dużo. W mleku możemy spotkać obumarłe komórki pochodzące z nabłonków wyściełających gruczoł mlekowy. Tkanki pokrywające kanały wyprowadzające mleko podlegają nieustannym procesom przebudowy, odbudowy i regeneracji, a „niepotrzebne” już komórki są usuwane wraz z wypływającym mlekiem. Obecność komórek w mleku jest więc niejako elementem stałym, który nie powinien wzbudzać niepokoju. Problem pojawia się wtedy, gdy w mleku pojawia się zbyt duża ilość komórek somatycznych, co bardzo negatywnie wpływa chociażby na procesy przetwarzania mleka.  Nadmierna ilość komórek somatycznych w mleku pojawia się, gdy w organizmie krowy rozwijają się wszelkiego rodzaju stany zapalne i to zarówno te dotykające bezpośrednio gruczoł mlekowy, jak również chociażby te związane z chorymi racicami, czy też ketozą lub infekcjami w obrębie macicy.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 3/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych