Wartość pokarmowa kiszonek z traw i dawki pokarmowe z ich udziałem

Barbara Wróbel; Instytut Technologiczno-Przyrodniczy – PIB w Falentach

 

Podstawą dawki pokarmowej dla bydła są pasze objętościowe. Decydują o tym wymagania fizjologiczne przeżuwaczy oraz aspekt ekonomiczny. W żywieniu bydła najczęściej stosuje się kiszonki z kukurydzy i traw przewiędniętych. Udział tej grupy pasz może dochodzić nawet do 80% całej dawki. Resztę dawki stanowią pasze treściwe, które zazwyczaj podawane są w formie mieszanek produkcyjnych, a ich ilość zmienia się w zależności od poziomu produkcji mleka. Rola pasz objętościowych w żywieniu bydłaTradycyjne dawki dla krów składają się z kiszonki z kukurydzy oraz kiszonki z traw i roślin bobowatych uzupełnione paszami treściwymi. Kiszonki te różnią się zarówno wartością energetyczną wyrażoną w jednostkach produkcji mleka (JPM) jak i zawartością białka ogólnego. Kiszonka z kukurydzy jest paszą energetyczną, gdyż średnio zawiera 0,90 JPM i 80 g białka ogólnego. Natomiast bardzo dobra kiszonka z traw może mieć identyczną jak kiszonka z kukurydzy wartość energetyczną przy prawie dwukrotnie większej zawartości białka ogólnego. Jeszcze cenniejszym źródłem białka są kiszonki z roślin bobowatych np. z lucerny (rys. 1).  Według systemu żywienia przeżuwaczy INRA koncentracja energii netto w 1 kg suchej masy dawki pokarmowej krowy produkującej 30 kg mleka powinna wynosić 0,95 JPM (jednostki produkcji mleka) i 170 g białka. Średnią zawartość podstawowych składników pokarmowych w kiszonce z kukurydzy i w kiszonkach z traw na tle zalecanej wartości pokarmowej zestawiono w tabeli 1. Pasze objętościowe typu kiszonki z traw i roślin bobowatych z jednej strony doskonale spełniają potrzeby żwacza, ale z drugiej strony zbyt mocno rozcieńczają koncentrację energii, co istotnie ogranicza ich ilość w diecie. Z tego powodu udział kiszonek z traw i roślin bobowatych w dawkach pokarmowych dla bydła zmniejsza się na korzyść kiszonki z kukurydzy. Szacuje się, że przeciętna dieta krowy mlecznej w Polsce składa się w 40% z kiszonki z kukurydzy. Wynika to z faktu, że kiszonka z kukurydzy ze względu na wysoką koncentrację i strawność jest jednym z najtańszych źródeł energii dla przeżuwaczy. Ponadto potencjalny plon z 1 ha masy kiszonkarskiej, a co ważniejsze i energii, też jest bezkonkurencyjny w stosunku do innych upraw.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 4/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych