Stres cieplny u krów

Józef Krzyżewski; Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu

 

Obecnie są już opracowane i dostępne obiektywne kryteria, pozwalające na określenie występowania stresu cieplnego i związanego z nim ryzyka u krów, jego natężenia, czasu trwania oraz spodziewanych negatywnych skutków. Każdy organizm zwierzęcia posiada zaprogramowaną przez naturę tzw. „strefę komfortu cieplnego”, czyli optymalną temperaturę otoczenia, z uwzględnieniem wilgotności i ruchu powietrza. W strefie tej zwierzę nie zużywa dodatkowej energii ani na ogrzanie organizmu ani też na jego ochładzanie, czyli ilość ciepła produkowanego przez organizm jest równa ilości ciepła oddawanego do otoczenia. Strefa komfortu cieplnego jest różna dla różnych gatunków zwierząt i jest uzależniona od wieku oraz stanu fizjologicznego. Dla krów mlecznych strefa komfortu cieplnego mieści się w zakresie temperatur 12-18°C. Na stres cieplny najbardziej podatne są krowy mleczne, zwłaszcza wysoko wydajne. Na przykład organizm krowy produkującej powyżej 30 kg mleka/dzień, wytwarza o 48% więcej ciepła niż organizm krowy zasuszonej. Jeśli organizm krowy znajdzie się poza strefą komfortu cieplnego, uruchamia różnego rodzaju mechanizmy, umożliwiające pozbycie się nadmiaru ciepła lub dostarczenie dodatkowej jego ilości w celu dogrzania organizmu. U krów mlecznych mechanizmy związane z oddawaniem nadmiaru ciepła są uruchamiane już po przekroczeniu 20°C, a dobrostan zwierząt wyraźnie pogarsza się po przekroczeniu 24-27°C. Wysoka temperatura w połączeniu z niską wilgotnością względną powietrza jest przyczyną osuszania błony śluzowej dróg oddechowych, co sprzyja występowaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych