Organizacja produkcji bydła

Bartosz Bigorowski; Katedra Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja

 

Analizując rynek sprzedaży żywca wołowego w ostatnim czasie można zaobserwować, wysokie notowania cen, prawie o 47% wyższe niż w ubiegłym roku. Niestety wraz z możliwością uzyskania wyższego dochodu ze sprzedaży żywca wołowego wzrosły również koszty poniesione na wyprodukowanie materiału rzeźnego. Tym samym opłacalność pozostaje na zbliżonym do siebie poziomie. Organizując produkcję żywca wołowego w gospodarstwach często trzeba dokonać wyboru, który system opasu bydła będzie właściwy dla konkretnego gospodarstwa. Istnieje bowiem możliwość zakupu cieląt w wieku ok. 3 tygodni z rynku krajowego, najczęściej są to byczki, sprzedawane z obór, w których utrzymywane jest bydło mleczne. Nie jest to idealny materiał do opasu, natomiast z jego pozyskaniem nie ma większych kłopotów i w momencie zakupu nie stanowią dużego wydatku, gdyż cena za takiego cielaka kształtuję się na poziomie 1000 zł. Na rynku można spotkać w sprzedaży również cielęta, które pochodzą z krzyżowania towarowego (mleczno-mięsnego), cena za takiego cielaka jaką należy zapłacić to ok. 1500 zł. Drugą możliwość stanowi zakup tzw. odsadków czyli zwierząt, które pozyskuje się ze stad bydła mięsnego w wieku 6-8 miesięcy (300-350 kg). Zwierzęta te stanowią bardzo dobry materiał do opasu, są to zazwyczaj byczki pochodzące ze stad bydła mięsnego ras: limousine, charolaise, blond aquitaine czy też angus, natomiast cena jaką musimy za nie zapłacić kształtuje się od 13 zł do 15 zł za kilogram żywej masy, czyli za taką sztukę możemy zapłacić nawet 4500 zł.

 

 

Pozostało 90% tekstu

 

Artykuł został opublikowany w Hodowcy Bydła 6-7/2022. Kup to e-wydanie (12,00 zł) TUTAJ.

Czas realizacji zamówienia: do 2 dni roboczych