Strefa Bydło

Schorzenia racic w aspekcie żywienia bydła

Maciej Adamski, Marta Kaliciak
UP Wrocław

 

Schorzenia racic stanowią poważny problem krów mlecznych zarówno w Polsce, jak i na świecie. Mają one wieloczynnikową etiologię. Wśród przyczyn występowania chorób racic wyróżnia się czynniki genetyczne, technologiczne, środowiskowe, a także żywieniowe. Duże znaczenie mają niedobory takich składników pokarmowych jak aminokwasy, składniki mineralne oraz witaminy A, D, E i biotyna. Wpływają one przede wszystkim na proces wytwarzania rogu racicowego. Ponadto negatywny wpływ na stan racic ma skarmianie zwierząt paszami sprzyjającymi zaburzeniom metabolicznym(np. kwasicy) oraz stresowi oksydacyjnemu.

Na stan rogu racicy istotny wpływ ma odpowiedni poziomi różnorodność składników mineralnych. Zaburzenia gospodarki mineralnej organizmu krowy negatywnie wpływają na proces rogotwórczy. Szczególne znaczenie mają niedobory takich pierwiastków jak miedź, cynk, wapń, czy mangan. Zbyt niski poziom wapnia prowadzi do zaburzenia keratynizacji i rogowacenia.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy