Strefa Bydło

Hodowca Bydła 2/2015

Nowe zasady przyznawania płatności bezpośrednich w latach 2015-2020

Ewa Stamirowska-Krzaczek, Paweł Krzaczek˛

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

 

Podstawą prawną funkcjonowania systemu płatności bezpośrednich w UE po 2014 r. jest rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 oraz rozporządzenia delegowane i wykonawcze Komisji Europejskiej.

Założenia nowego systemu płatności bezpośrednich w Polsce na lata 2015-2020 składają się z elementów obowiązkowych, które państwo członkowskie musi wdrożyć oraz elementów dobrowolnych, których stosowanie uzależnione jest od decyzji danego państwa. Dzięki tej elastyczności system wsparcia bezpośredniego może być dostosowany do specyficznej sytuacji i potrzeb sektora rolnego w poszczególnych krajach. Intencją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy tworzeniu powyższych systemów było wykorzystanie środków pochodzących z II-go filaru na rolnictwo aktywne, a także przekonanie, że środki z PROW mają służyć rozwojowi rolnictwa, a nie stanowić rentę za posiadanie gruntów rolnych. Na komponenty systemu płatności bezpośrednich składają się (procent w odniesieniu do ogólnej puli środków na płatności bezpośrednie – 20,15mld EUR) (tab. 1): płatności obowiązkowe i płatności dobrowolne.

Kulinarne mięso wołowe czynniki wpływające na jego jakość

Stanisław Wajda, Ewa Burczyk

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Jakość mięsa jest trudna do jednoznacznego określenia. Ogólnie przyjmuje się, że jakość mięsa określana jest przez takie jego właściwości, które wyróżniają ten produkt jako pożywienie człowieka. W tym rozumieniu o jakości mięsa decydować będą: zdrowotność, trwałość, wartość odżywcza, biologiczna oraz inne tym podobne właściwości. Hammond dobrą jakość mięsa definiuje w następujący sposób: „Należyta jest ta jakość mięsa, która odpowiada konsumentowi”. Współczesny konsument poszukuje przede wszystkim mięsa z młodych, dobrze umięśnionych zwierząt. Mięso takie powinno być soczyste, kruche, o odpowiednim smaku i zapachu oraz powinno się nadawać do łatwego i szybkiego przygotowania do spożycia.

Poziom spożycia mięsa wołowego jest związany z zasobnością społeczeństwa, z tradycją występującą w danym kraju oraz z przekonania, że jest to mięso, które najlepiej zaspokaja głód i ma wysoką zawartość składników odżywczych. Mięso wołowe jest źródłem wysokowartościowego białka, witamin z grupy B, cynku, selenu, fosforu i żelaza. Uważa się także, że wołowina ma walory prozdrowotne związane z formą naturalnego żywienia bydła m.in. na pastwisku.

Jak przygotować glebę pod zasiew kukurydzy?

Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Kukurydza należy do roślin o stosunkowo niewielkich wymaganiach glebowych. Najlepsze plony uzyskuje uprawiana na glebach takich, jak rośliny okopowe – głęboko uprawione, przewiewne i pulchne.

Kukurydzy raczej nie powinniśmy uprawiać na oborniku, natomiast jeśli jest uprawiana po okopowych na oborniku, przy odpowiednim przygotowaniu pola, terminowym siewie, poprawnym nawożeniu oraz właściwej ochronie przed agrofagami, można uzyskać najwyższe i najlepsze plony. Dobre plony można uzyskać uprawiając ją na glebach lekkich, ale takich na których udają się ziemniaki. Z innych przedplonów, bardzo dobrymi są rośliny strączkowe, mieszanki zbożowe oraz wieloletnie motylkowate. Po uprawie wieloletnich motylkowatych niezbędne jest zaoranie pola jesienią i to dość wcześnie, poprzedzając orkę dobrze wykonaną podorywką, po której należy prowadzić odpowiednią walkę z chwastami. Niekiedy na glebach żyznych i próchnicznych uprawia się kukurydzę nawet po zbożach. Nierzadko uprawia się kukurydzę w monokulturze, jednak warunkiem takiej możliwości jest odpowiednie nawożenie oraz właściwe stosowanie herbicydów.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.