Czy możemy wyeliminować z mieszanek paszowych drogą śrutę sojową?

Bartosz Kłos, Maciej Adamski; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu



Śruta sojowa jest nadal w Polsce podstawowym komponentem wysokobiałkowym do produkcji pasz głównie dla drobiu i trzody, jak również, choć w mniejszym stopniu dla bydła. Na pokrycie krajowych potrzeb potrzeba 3,5 mln ton różnego rodzaju komponentów białkowych, w czym produkcja krajowa stanowi tylko 1,5-1,6 mln ton. Zapotrzebowanie białkowe jest w ok. 95% pokrywane przez śrutę sojową, rzepakową i słonecznikową, z czego 55% tej puli stanowi śruta sojowa. Dostępna w Polsce śruta sojowa w całości pochodzi z importu z obu Ameryk, zarówno Północnej (USA), jak i południowej (głównie Argentyna).

1

CZYTAJ WIĘCEJ

Forum sojowe – potencjał, perspektywy i doświadczenia rolników

Zaloguj się, aby zobaczyć.