Zastosowanie drożdży Saccharomyces cerevisiae w żywieniu krów w GNR Bovinas

Prof. dr hab. Witold Podkówka  dr h.c.; Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego im. J. J. Śniadeckich w Bydgoszczy


    Gospodarstwo hodowli bydła mlecznego “G. N. R. Bovinas” Sp. o.o. Chodów z dniem 1 lutego 2015 roku wprowadza do żywienia krów preparat drożdżowy AgroYeast PLC* zawierający 1 x 10¹¹ żywych komórek drożdżowych Saccharomyces cerevisiae, szczep CNCM 1-1077, przeznaczony dla przeżuwaczy. Powoduje on sterowanie procesem fermentacji w żwaczu, celem zapewnienia prawidłowego składu gatunkowego mikroorganizmów żwacza. Drożdże te działają aktywnie na organizm zwierzęcia, modyfikując środowisko żwacza, co powoduje wzrost wydajności mlecznej oraz pozytywnie wpływa na rozród, szczególnie przez skrócenie długości okresu międzyciążowego i międzywycieleniowego, przy żywieniu krów w systemie TMR w oborach przemysłowych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.