Organizacja wypasu bydła mięsnego

Maciej Adamski, Katarzyna Wojtysiak

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

 

Współczesne systemy chowu i warunki w jakich przebywają zwierzęta często odbiegają od naturalnego środowiska do jakiego są one przystosowane. Wiele czynników może wywołać rekcje stresowe, które mogą doprowadzić do zmniejszenia wydajności, zaburzeń rozrodu, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Hodowcy powinni świadomie dążyć do zmniejszenia stresu i zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych zwierząt. Utrzymanie pastwiskowe wiąże się z najważniejszym aspektem dla producentów żywca wołowego, minimalizowaniem kosztów produkcji.

Utrzymanie bydła mięsnego powinno bazować przede wszystkim na użytkach zielonych, które są najtańszą bazą paszową, dostępną w Polsce od maja do listopada. Trwałe użytki zielone (TUZ) obejmują swym zasięgiem około 11%obszaru kraju (łąki – 8%, pastwiska – 3%), co stanowi 21% terenów rolniczych Polski. W celu zminimalizowania problemów związanych z użytkowaniem pastwiskowym, należy się dobrze do tego okresu przygotować.

Zaloguj się, aby zobaczyć.