Jakość pasz objętościowych z pastwiska w wypasie bydła wysokowydajnego

Ewa Stamirowska-Krzaczek¹, Paweł Krzaczek²
¹Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie
²Katedra Energetyki i Środków Transportu, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie


Zielonka pastwiskowa, oprócz niskich kosztów jej pozyskiwania, charakteryzuje się dużą wartością pokarmową – bogaty skład botaniczny, wysoka strawność, dobra smakowitość, duża zawartość białka i węglowodanów, optymalna zawartość makro- i mikroelementów, witamin i innych związków, wpływających korzystnie na zdrowie zwierząt oraz wartość pozyskiwanych od nich produktów. Jej wartość pokarmowa oraz dzienne spożycie może gwarantować wydajność krów na poziomie nawet 20 l mleka dziennie [Wasilewski, 2011].

Zaloguj się, aby zobaczyć.