Strefa Bydło

Biegunki u cieląt, zagadnienia żywieniowe Część 1. Czynniki żywieniowe przyczyniające się do rozwoju biegunek

Adam Mirowski


Okres odchowu ma kluczowy wpływ na wyniki produkcyjne osiągane na późniejszych etapach życia. Odchowanie zdrowych cieląt stanowi nie lada wyzwanie. Młode zwierzęta są bowiem najbardziej podatne na różne choroby, zwłaszcza układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Dużym problemem wciąż są biegunki cieląt, które mogą powodować pogorszenie wyników ekonomicznych. Można przytoczyć obserwacje poczynione w jednym z kanadyjskich stad bydła. W jednym roku aż 90% cieląt wymagało leczenia, a prawie 9% padło. Rok później sytuacja uległa znacznej poprawie. Leczono niespełna 21% cieląt, a 3% padło. Efektem biegunek była obniżona odsadzeniowa masa ciała, co wiązało się z dużymi stratami finansowymi (Gow i wsp., 2005).

Zaloguj się, aby zobaczyć.

Subskrybuj nasz newsletter

Włącz swój javascript, aby przesłać ten formularz

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy