Systemy opasu i kategorie opasanego bydła

Krzysztof Bilik; Instytut Zootechniki PIB, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa


W Polsce większość produkowanej wołowiny pochodzi głównie ze stad bydła mlecznego, w tym zwłaszcza rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej. Uwarunkowania te powodują, że produkowana wołowina charakteryzuje się niższymi cechami jakościowymi w porównaniu z innymi krajami europejskimi (Francja, Wielka Brytania, Włochy, Hiszpania), w których żywiec wołowy pochodzi w przeważającej ilości od bydła wyspecjalizowanych ras mięsnych. Poprawę jakości wołowiny produkowanej w kraju można uzyskać poprzez rozszerzenie hodowli i chowu bydła ras mięsnych oraz zwiększenie zakresu krzyżowania towarowego krajowej populacji bydła mlecznego z bydłem ras mięsnych.

Zaloguj się, aby zobaczyć.