Strefa Bydło

Hodowca Bydła 7-8/2015

Laminitis skutek błędów żywieniowych

Katarzyna Walkowiak

UP Wrocław

 

 

Kulawizny krów są na trzecim miejscu w rankingu sytuacji zmniejszających przychody gospodarstwa. Odczuwany ból wpływa na spadek wydajności mlecznej krów oraz obniża ich zdolność reprodukcyjną. Głównymi przyczynami wystąpienia kulawizn są aspekty technologiczne panujące w budynkach inwentarskich, jednak równie ważnym, często niedocenianym czynnikiem jest nieprawidłowe żywienie. Stale rosnąca wydajność krów mlecznych pociąga za sobą trud zbilansowania dawek pokarmowych odpowiednich w poszczególnych fazach laktacji tak, by zaspokoiły zapotrzebowania zwierząt na składniki odżywcze w określonej ilości i czasie.

Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

Do najbardziej istotnych czynników kształtujących wielkość uzyskanych plonów kukurydzy należy właściwy dobór odmian. Wybierając odpowiedniego mieszańca nie ponosimy żadnych nakładów na produkcję, a może to przynieść korzyści produkcyjne przekraczające niekiedy 20% wielkości plonów ziarna. Stąd też zachęcamy do prawidłowego doboru odmiany pod względem przeznaczenia. Jest to szczególnie ważne, ponieważ kukurydza należy do grupy roślin charakteryzujących się dużym postępem hodowlanym. Jest to postęp nie tylko ilościowy, ale również dotyczący zmian jakościowych różnych odmian, które wymagają specjalnego podejścia do ich agrotechniki.

Piotr Wójcik

Instytut Zootechniki PIB

Balice

 

 

Z chwilą uwolnienia kwot mlecznych wiele gospodarstw poszukuje dodatkowych możliwości pozyskania środków finansowych na utrzymanie i prowadzenie gospodarstwa rolnego. Jedną z takich alternatyw jest zwiększenie atrakcyjności oferowanych produktów poprzez oferowanie przetworów mlecznych i wołowiny z ekologicznego chowu. Ponieważ, taka forma produkcji i dostępność asortymentu ekologicznego wysokiej jakości nadal nie zaspakaja potrzeb społeczeństwa jest to jedna z propozycji wypełnienia panującej w naszym kraju niszy.

Drożdże Saccharomyces cerevisiae w żywieniu bydła

Adam Mirowski

 

Żywienie ma kluczowy wpływ na stan zdrowia zwierząt i wyniki produkcyjne. Coraz większą popularność zdobywają różne dodatki paszowe, między innymi takie, które zawierają mikroorganizmy i ich metabolity. Najlepszym przykładem są drożdże Saccharomyces cerevisiae, które znajdują szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i spożywczym oraz w badaniach naukowych, na przykład w biotechnologii. Używane są również w żywieniu zwierząt.

Wojciech Neja

Zakład Hodowli Bydła, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

 

Akcesja Polski do Unii Europejskiej spowodowała w sektorze mleczarskim daleko idące zmiany. Procesy restrukturyzacyjne dotyczyły zarówno producentów jak i przetwórców. Polska posiada sprzyjające warunki przyrodnicze i klimatyczne do chowu bydła mlecznego i produkcji mleka, które odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka. Jednocześnie zwraca się coraz większą uwagę na właściwości prozdrowotne, walory smakowe i dietetyczne mleka.

Tomasz Sakowski

Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu

 

W ostatnich latach obserwuje się renesans ras dwustronnie użytkowych, czyli charakteryzujących się dobrą wydajnością i mleczną i mięsną. W programach selekcyjnych tych ras hodowcy, doskonaląc cechy mleczności nie zapomnieli o użytkowości mięsnej ze względu na tradycje spożywania wołowiny w krajach pochodzenia tych zwierząt, jak również na sposób utrzymania, który związany był bardziej z gospodarką pasterską niż chowem opartym o systemy zamknięte z jednolitą dawką pokarmową przez cały rok.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.