Strefa Bydło

Hodowca Bydła 6/2014

Marian Lipiński
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Instytut Inżynierii Biosystemów

 

Na warunki bytowania zwierząt, które powinny tworzyć im poczucie dobrostanu, składają się między innymi takie czynniki jak: prawidłowe rozwiązania techniczne pomieszczeń, oświetlenie, cechy chemiczne i biologiczne powietrza oraz optymalny, ustabilizowany mikroklimat, panujący w otoczeniu. Tymczasem klimat wokół dynamicznie ociepla się i to w skali przestrzennej, zarówno globalnej jak i punktowej.

 

Barbara Stefańska,
Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Paweł Stefański,
Katedra Hodowli Bydła i Produkcji Mleka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Prowadzona w ostatnich kilkunastu latach selekcja genetyczna bydła mlecznego doprowadziła do wzrostu wydajności mlecznej krów, co w konsekwencji miało również wpływ na wzrost efektywności produkcji mleka.

Tomasz Sakowski
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN w Jastrzębcu

 

Dwudzieste piąte z kolei targi żywności i rolnictwa ekologicznego BIOFACH, które odbyły się w dniach 12-15 lutego w Norymberdze (Niemcy) były nie tylko okazją do wspominania pierwszych targów, które miały miejsce najpierw we Frankfurcie nad Menem, gdzie wystawiało się zaledwie kilkanaście firm.

 

Paweł Krzaczek
Katedra Energetyki i Pojazdów, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Ewa Stamirowska-Krzaczek
Instytut Nauk Rolniczych, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Chełmie

 

Zagadnienia związane z technologią zbioru oraz nakładami energetycznymi w produkcji zielonek z przeznaczeniem na kiszonkę są bardzo szerokie, dlatego też, w opracowaniu ujęte zostało jedynie zużycie paliwa w przeliczeniu na 1 hektar uprawy.

 

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.