Propolis jako składnik diety u drobiu

Teresa Skiba, Magdalena Dymek; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu


W ostatnich latach odnotowuje się wzrost zainteresowania poszukiwaniem oraz zastosowaniem dodatków paszowych pochodzenia naturalnego w żywieniu zwierząt gospodarskich, w tym drobiu. Wzrasta zainteresowanie m.in. produktami pochodzenia roślinnego, które są źródłem wielu substancji czynnych. Wykorzystanie tego typu biododatków jest szczególnie uzasadnione w przypadku intensywnej produkcji drobiarskiej. Warunki środowiskowe na fermach wielkotowarowych często powodują obniżenie dobrostanu ptaków, co w efekcie może się odbijać niekorzystnie na ich zdrowiu oraz jakości produktów od nich pozyskiwanych. Jednymi z suplementów diety o dużym znaczeniu żywieniowym są produkty pochodzenia pszczelego. Propolis oraz pyłek kwiatowy są wytwarzane na bazie surowca roślinnego, dlatego w dobie „ekologizacji” produkcji zwierzęcej, wydają się być bardzo atrakcyjne pod względem posiadanych właściwości.

Zaloguj się, aby zobaczyć.