Wpływ doboru odpowiedniego systemu karmideł na wyniki produkcyjne kurcząt brojlerów

lek. wet. Tomasz Wróblewski, Landmeco; Sales Manager Polska

Dynamiczny rozwój rynku drobiowego w Polsce w ostatnich latach, a w szczególności produkcji brojlera kurzego sprawił, iż coraz trudniej konkurować hodowcom na rynku. Polski przemysł drobiowy doskonale poradził sobie z zamrożeniem eksportu na wschód, poszukując nowych rynków zbytu (np. Chiny). Z pomocą przyszli też obywatele doceniając jakość, zdrowotność oraz cenę mięsa – spożycie roczne drobiu w Polsce przekroczyło 30 kg na osobę i nic nie wskazuje na to, aby ta tendencja miała się zatrzymać. Brak możliwości realnego wpływania na cenę skupu żywca (coraz większa podaż żywca na rynku) oraz na cenę zakupu paszy, która stanowi bardzo istotną część kosztów produkcji, zmusiło polskich hodowców do poszukiwania rozwiązań, które zapewnią im bardziej efektywną produkcję i osiągnięcie wymaganych rezultatów. Dodatkowymi wyzwaniami są dla producentów drobiu wysokie wymagania ubojni (odpowiednie wyrównanie stada, cellulit itp.), konsumenta (nie stosowanie antybiotyków podczas hodowli) oraz spełnienie przepisów z zakresu dobrostanu zwierząt (FPD – footpad dermatitis).

Zaloguj się, aby zobaczyć.