Strefa Drób

Hodowca Drobiu 9/2015

Konserwowane ziarno kukurydzy – wartość pokarmowa dla drobiu

Tadeusz Barowicz, Mariusz Pietras; Instytut Zootechniki-PIB w Krakowie


Ziarno kukurydzy, ze względu na dużą zawartość skrobi i tłuszczu, charakteryzuje się najwyższą wartością energetyczną ze wszystkich zbóż uprawianych w Polsce. Znajduje szerokie zastosowanie w produkcji mieszanek paszowych, szczególnie dla drobiu.

Wielkie święto polskiego biznesu

Piotr Lisiecki


Nasza Redakcja zawsze szczególnie kibicuje polskim inwestycjom. Dlaczego? Bo sami jesteśmy polską firmą rodzinną. Z przyjemnością przyjąłem więc zaproszenie na wielkie święto polskiego biznesu – Otwarcie nowej Wytwórni Pasz Golpasz SA 4 września 2015 w Podkonicach Dużych (niedaleko Rawy Mazowieckiej).

Niska jakość surowców paszowych

Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu


Duże zapotrzebowanie rynku na wysokiej jakości produkty pochodzenia zwierzęcego wymaga użycia pasz odpowiedniej jakości. Czynnikiem wpływającym na produkcję sektora paszowego jest w dużej mierze polityka Unii Europejskiej, która stale zmierza w kierunku poprawy jakości i bezpieczeństwa żywności na wszystkich etapach jej produkcji i obrotu, zgodnie z koncepcją „od pola do stołu”.

Kontrowersje drobiarskie wokół umowy między UE i USA o handlu i inwestycjach

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Niewiele umów handlowych wzbudza takie emocje i kontrowersje, co oznaczona tajemniczym skrótem 4 liter „TTIP”, umowa o stowarzyszeniu handlowym między Unią Europejską a Stanami Zjednoczonymi.Dotyczy onamiliardów euro i olbrzymiego rynku, a w dodatku negocjacje na jej temat objęto tajemnicą. Tymczasemwokół projektu porozumienia powstają różnemity i spiskowe teorie.

Jak powstaje Aktywny Ekstrakt z czosnku? część 1

Andrzej Juszczuk; BioPoint


Wieloletnie doświadczenie w produkcji i standaryzacji ekstraktów ze świeżego, polskiego czosnku, zaowocowało w tym roku innowacyjnym i skutecznym produktem. Z uwagi na jego wyjątkowość oraz wysoką efektywność otrzymał nazwę – Aktywny Ekstrakt z Czosnku. Jest obecnie naszym największym osiągnięciem jako alternatywa dla antybiotyków, a wszystkie jego prozdrowotne właściwości są wynikiem połączenia nowoczesnej metody produkcji BioPoint All In Technology wraz z osiągnięciami laboratorium firmy Chemprof.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.