Wpływ programu świetlnego i tempa przyrostu masy ciała na dojrzałość płciową i wydajność kur mięsnych

Alina Rachwał; Poznań


Kury typu mięsnego mają genetycznie uwarunkowaną skłonność do pobierania dużej ilości karmy, co wpływa na nadmierne odkładanie tłuszczu. Doprowadza to w rezultacie do zmniejszenia nieśności, obniżenia liczby zapładnianych jaj oraz pogorszenia ich wylęgowości. Utrzymywanie stad rodzicielskich jest bardzo kosztowne ze względu na to, że kury spożywają duże ilości paszy przy stosunkowo niskiej nieśności. Wprawdzie cena jaja wylęgowego jest dość wysoka, ale mimo tego można narazić się na straty finansowe nawet przy minimalnych błędach popełnianych w trakcie chowu tych stad. Należy więc już od pierwszych dni chowu stosować ściśle określone dla każdego stada programy żywieniowe, programy świetlne oraz właściwą pro filaktykę.

Zaloguj się, aby zobaczyć.