Czynniki wpływające na występowanie wad jaj

Agnieszka Wilczek – Jagiełło; Lublin


Jaja drobiowe stanowią materiał reprodukcyjny, ale również są źródłem pokarmu dla ludzi. Spełnienie powyżej wspomnianych funkcji wymaga, aby były one bardzo dobrej jakości. Wielkość i kształt jaj może się różnić zależnie od gatunku, a nawet rasy ptaków. We wszystkich jajach możemy jednak wyróżnić trzy podstawowe elementy: żółtko, białko i skorupkę. Jakość jaj zależy zarówno od ich fizycznego wyglądu, ale również składu chemicznego poszczególnych składowych jaj. Oceniając fizyczny aspekt wyglądu jaj możemy jego wady podzielić na te zewnętrzne związane ze skorupką, a także na wady wewnętrzne dotyczące żółtka lub białka. Zwiększenie liczby jaj, w obrębie których stwierdza się nieprawidłowości jest dla producentów niezwykle kosztowne. Pocieszające jest jednak, że większość tych wad można skutecznie wyeliminować lub je ograniczyć poprzez chociażby poprawę parametrów utrzymania kur niosek.

Zaloguj się, aby zobaczyć.