Mięso drobiowe w polskiej kuchni

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy)


Mięso i jego przetwory stanowią jeden z podstawowych składników polskiej diety i podstawę polskiej kuchni. Mięso w różnych odmianach smakowych jest głównym elementem codziennych posiłków Polaków, począwszy od śniadania, gdzie wędliny to niezbędny składnik kanapek, poprzez obiady oparte na daniach mięsnych lub półmięsnych, przekąski lunchowe, aż po kolacje, z udziałem lżejszych wędlin, sałatek czy galaret. Tradycyjna polska kuchnia świąteczna to cała gama potraw, których podstawowym składnikiem jest mięso. Smak i zapach mięsa, kiełbas i wędzonek przyciągają do składników polskiej kuchni uwagę wielu konsumentów, niezależnie od wieku czy statusu ekonomicznego. Mięso to także główna kategoria, będąca przedmiotem codziennych zakupów w tradycyjnych sklepach i nowoczesnych kanałach dystrybucji.

Zaloguj się, aby zobaczyć.