Strefa Drób

Hodowca Drobiu 12/2015

Znaczenie probiotyków w produkcji drobiarskiej

Bartosz Korytkowski; Bydgoszcz


Probiotyki stanowią grupę naturalnych dodatków, które nie powodują żadnych ubocznych skutków. Są to preparaty zawierające żywe i (lub) martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje, które mogą się przyczynić do stabilizacji mikroorganizmów, jak też do aktywności enzymatycznej przewodu pokarmowego i w konsekwencji wywierają one dodatni wpływ na wzrost i rozwój zwierząt. Z kolei inna definicja określa probiotyki jako preparaty i inne dodatki, które wprowadzane per os w przewodzie pokarmowym zasiedlają się, uniemożliwiają rozwój patogennych mikroorganizmów, zwiększają aktywność enzymatyczną przewodu pokarmowego, wpływają dodatnio na wzrost, zdrowie, wykorzystanie paszy i produkcyjność drobiu.

Włókno pokarmowe w żywieniu drobiu

Joanna Kucharska-Gaca, Emilia Kowalska, Marek Adamski; UTP Bydgoszcz


Ptaki tylko w niewielkim stopniu trawią włókno, jednakże pewna jego ilość jest niezbędna, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Przyjmuje się, że minimalny poziom włókna w dawce pokarmowej powinien wynosić 2%, natomiast maksymalna ilość zależy od poszczególnych gatunków i typów użytkowych ptaków. O stopniu wykorzystania włókna pokarmowego pasz roślinnych decydują przystosowania przewodu pokarmowego poszczególnych gatunków ptaków. Głównym rodzajem pokarmu pobieranego przez przodków kur, indyków, perliczek, przepiórek japońskich i gołębi były ziarna i nasiona. Zielone części roślin były preferowane przez gęsi, kaczki, emu i strusie, dlatego też ptaki te dzisiaj lepiej wykorzystują włókno pokarmowe pasz roślinnych niż gatunki zaliczane do ziarnojadów.

COLItin – wspomaganie organizmu podczas infekcji opornymi szczepami coli

lek. wet. Albert Nakielski, Andrzej Juszczuk; BioPoint


Kolibakterioza to choroba bakteryjna wywołana przez Escherichia coli. Razem z takimi patogenami jak: Salmonella, Klebsiella, Proteus, Yersinia, Shigella czy Citrobacter należy do szerokiej grupy Enterobacteriaceae. Bakterie te są bardzo szeroko rozpowszechnione w środowisku bytowania zwierząt, a niekiedy stanowią również składnik fizjologicznej flory przewodu pokarmowego. Natomiast w sprzyjających dla siebie warunkach (obniżona odporność organizmu ptaków, złe warunki zoohigieniczne, zaburzenia flory jelitowej) mogą być przyczyną problemów zdrowotnych powodujących wysoką śmiertelność w stadzie.

Czy polskiemu drobiarstwu zagraża FARMAGEDON?

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski; AVICONS


Nasilające się tendencje w kierunku ograniczenia intensywnej, fermowej produkcji drobiarskiej i wprowadzenia przebrzmiałych ekstensywnych tzw. „tradycyjnych” sposobów pozyskiwania żywności, jest niejednokrotnie traktowane jako coś nowego oraz określane modnym, nic nieznaczącym słowem „innowacja”. Straszenie społeczeństwa skutkami wielkotowarowej produkcji fermowej oraz granie na ludzkich uczuciach i odruchach jest z gruntu nieetyczne i powinno być przez media napiętnowane. Niestety, w pogoni za nie uzasadnioną sensacją, w prasie i elektronicznych mediach pojawiają się informacje starające się zdyskredytować wielkotowarową, fermową produkcję drobiarską zarówno od strony jakości uzyskanych produktów, jak i etycznych form ich pozyskania.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.