Zastosowanie osiągnięć biotechnologii morskiej w hodowli zwierząt

Anna Rogowska

 

Jednym z podstawowych działów w produkcji zwierzęcej, w którym nowe technologie oraz innowacje wpłynęły na olbrzymi postęp, jest żywienie. Znalazło to odzwierciedlenie w wyraźnym wzroście wydajności produkcji oraz w znacznej poprawie jakości surowca dla potrzeb przetwórstwa.

Poprawa komfortu życia w krajach wysokorozwiniętych spowodowała, iż konsumenci przywiązują zdecydowanie większą wagę do jakości produktów żywnościowych, w tym przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego. Próba zaspokojenia rosnących wymagań i oczekiwań społecznych w kwestii wysokiej jakości oferowanych produktów, powinna być ukierunkowana na kształtowanie bezpieczeństwa żywności w całym procesie – od fazy produkcji, poprzez przetwórstwo, aż do udostępnienia produktów bezpośredniemu nabywcy, z uwzględnieniem prawa żywnościowego UE i wytycznych WPR. Te stale wzrastające oczekiwania konsumentów w stosunku do oferowanej na rynku żywności obejmują przede wszystkim jej wartość odżywczą i prozdrowotną. Wymusza to na hodowcach poszukiwanie możliwości poprawy jakości produkowanej żywności, między innymi zmian w systemach żywienia, stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych korzystnie wpływających na zdrowotność zwierząt, jakość uzyskiwanych surowców i poprawę dobrostanu. Podwyższenie standardów dobrostanu zwierząt jest koniecznością podyktowaną przez wymagania konsumentów – poprawą jakości produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także przepisami UE.

                Aktualnie głównym celem hodowców jest uzyskanie wysokich wyników produkcyjnych przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa produkowanej żywności. Muszą oni mieć gwarancję wysokiej skuteczności stosowanych technologii, które powinny także w maksymalny sposób wykorzystywać genetyczny potencjał zwierząt. Coraz częściej sięgają oni po rozwiązania biotechnologii morskiej, które zaczynają być powszechnie wykorzystywane także w żywieniu zwierząt. Uwarunkowane jest to potrzebami rynku i oparte jest na licznych badaniach naukowych. Korzystny wpływ tych innowacji na dobrostan zwierząt i jakość surowców potwierdza praktyka rolnicza i badania.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.