Rynek drobiowy w Polsce na tle UE

 

Branża drobiarska należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się gałęzi sektora przemysłu mięsnego w Polsce. Intensywny wzrost produkcji drobiu, wynika między innymi z postępu technologicznego, który nastąpił dzięki transformacji drobnotowarowych gospodarstw drobiowych do wyspecjalizowanych ferm przemysłowych, wysokiej jakości mięsa drobiowego i stosunkowo niskiej ceny w stosunku do pozostałych gatunków mięsa (Kozioł i Krzywoń 2014).

Produkcja mięsa

Wyniki dotyczące krajowej produkcji mięsa drobiowego na tle pozostałych gatunków mięs (wieprzowego, wołowego i cielęcego) na przełomie lat 2009-2014 przedstawiono na rysunku 1. W Polsce w 2014 roku dominowała produkcja mięsa drobiowego (2669,3 tys. ton), w mniejszym stopniu mięsa wieprzowego (2310,8 tys. ton). W odniesieniu do wołowiny i cielęciny, wysokość produkcji jest ponad 3-krotnie niższa w porównaniu do mięsa drobiowego, kształtując się na poziomie 834,3 tys. ton. W ostatnich latach obserwowany jest wzrost produkcji mięsa drobiowego. W 2009 roku wyprodukowano 1782,6 tys. ton mięsa drobiowego, z kolei 5 lat później poziom produkcji wzrósł o 49,7% wynosząc 2669,3 tys. ton. Produkcja mięsa wieprzowego w 2014 roku kształtowała się na poziomie 2310,8 tys. ton. Niewielki wzrost produkcji odnotowano w porównaniu do lat 2009, 2012 i 2013, wynosząc odpowiednio 5,0% (2201,7 tys. ton), 4,0% (2221,8 tys. ton) i 12,2% (2059,1 tys. ton). Natomiast nieco niższy poziom produkcji wykazano w stosunku do lat 2010 i 2011, wynosząc odpowiednio 3,4% (2388,2 tys. ton) i 4,1% (2405,1 tys. ton).

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.