Strefa Drób

Hodowca Drobiu 1/2016

Zakłócenia w międzynarodowym handlu drobiem

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

AVICONS

 

Chociaż w ciągu następnej dekadzie przewiduje się spowolnienie światowego handlu mięsem, nadal jednak będzie wzrastała jego produkcja. Wg FAO, światowy eksport mięsa w 2024 r. będzie większy o 25% w porównaniu z okresem 2012-2014, zwiększając się tylko o 2,2% w porównaniu do 3,8% średniego rocznego tempa wzrostu w poprzedniej dekadzie i to głównie na skutek wzrostu produkcji drobiowego mięsa w krajach, które dotychczas były największymi jego importerami.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zastosowanie osiągnięć biotechnologii morskiej w hodowli zwierząt

Anna Rogowska

 

Jednym z podstawowych działów w produkcji zwierzęcej, w którym nowe technologie oraz innowacje wpłynęły na olbrzymi postęp, jest żywienie. Znalazło to odzwierciedlenie w wyraźnym wzroście wydajności produkcji oraz w znacznej poprawie jakości surowca dla potrzeb przetwórstwa.

Poprawa komfortu życia w krajach wysokorozwiniętych spowodowała, iż konsumenci przywiązują zdecydowanie większą wagę do jakości produktów żywnościowych, w tym przede wszystkim produktów pochodzenia zwierzęcego. Próba zaspokojenia rosnących wymagań i oczekiwań społecznych w kwestii wysokiej jakości oferowanych produktów, powinna być ukierunkowana na kształtowanie bezpieczeństwa żywności w całym procesie – od fazy produkcji, poprzez przetwórstwo, aż do udostępnienia produktów bezpośredniemu nabywcy, z uwzględnieniem prawa żywnościowego UE i wytycznych WPR. Te stale wzrastające oczekiwania konsumentów w stosunku do oferowanej na rynku żywności obejmują przede wszystkim jej wartość odżywczą i prozdrowotną. Wymusza to na hodowcach poszukiwanie możliwości poprawy jakości produkowanej żywności, między innymi zmian w systemach żywienia, stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych korzystnie wpływających na zdrowotność zwierząt, jakość uzyskiwanych surowców i poprawę dobrostanu. Podwyższenie standardów dobrostanu zwierząt jest koniecznością podyktowaną przez wymagania konsumentów – poprawą jakości produktów pochodzenia zwierzęcego, ale także przepisami UE.

                Aktualnie głównym celem hodowców jest uzyskanie wysokich wyników produkcyjnych przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa produkowanej żywności. Muszą oni mieć gwarancję wysokiej skuteczności stosowanych technologii, które powinny także w maksymalny sposób wykorzystywać genetyczny potencjał zwierząt. Coraz częściej sięgają oni po rozwiązania biotechnologii morskiej, które zaczynają być powszechnie wykorzystywane także w żywieniu zwierząt. Uwarunkowane jest to potrzebami rynku i oparte jest na licznych badaniach naukowych. Korzystny wpływ tych innowacji na dobrostan zwierząt i jakość surowców potwierdza praktyka rolnicza i badania.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Badania kliniczne drobiu

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Badanie kliniczne stanowi niezwykle istotny elementy postępowania diagnostycznego. Ptaki niestety nie należą do łatwych obiektów badań. Natomiast szybka diagnostyka jest niejednokrotnie pochodną przeprowadzonych badań klinicznych. Pomocnym w postawieniu odpowiedniej diagnozy jest wywiad oraz obserwacja, które często pozwalają ocenić rodzaj choroby. Następnym krokiem po postawieniu diagnozy jest ukierunkowanie badań celem których jest zdrowie stada.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

 

 

W grudniu 2015 oddano do użytku pierwszy w Polsce, innowacyjny pawilon do hodowli drobiu. Został on wyposażony w najnowszy system do kontroli chowu, system poprzecznej wentylacji, sterowania klimatem. Część z Państwa pomyśli, iż mamy do czynienia z kolejną na Polskim rynku firmą oferującą sprzęt do hodowli drobiu, w tym kaczek, gęsi, indyków oraz brojlerów. Jednakże w tym przypadku, jak twierdzą zgodnie właściciele marki Tecsisel oraz ich klienci z Europy Zachodniej i Centralnej, jest inaczej. Tecsisel nie jest kolejną firmą oferującą sprzęt, jakich wiele na rynku, a pierwszą i jedyną w swoim rodzaju. W odróżnieniu od konkurentów, filozofią firmy Tecsisel nie jest podtrzymanie zwierząt przy życiu i intensyfikacja produkcji. Tecsisel idzie o krok dalej. Dąży do stworzenia idealnego klimatu w warunkach intensywnej produkcji. Priorytetem jest zachowanie maksymalnego możliwego do osiągnięcia komfortu i dobrostanu zwierząt hodowlanych. Dzięki takiemu podejściu wzrasta wydajność, jakość i bezpieczeństwo produkcji. Wzrost ten wyrażany jest między innymi przez zmniejszenie zużycia paszy, skrócenie czasu chowu i mniejsze zapotrzebowanie na leki.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.