Skuteczne czyszczenie kurników nowoczesnymi, enzymatycznymi detergentami

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

Avicons

 

W ostatniej dekadzie, światowa, intensywna produkcja zwierzęca, przeszła teoretyczną i techniczną rewolucję dotyczącą metod czyszczenia pomieszczeń zwierzęcych przed dokonaniem ich odkażenia. Szczególnie w towarowych fermach brojlerów, rodzicielskich i prarodzicielskich, usuwanie kurzu i brudu tylko wodą pod wysokim ciśnieniem, jest obecnie postrzegane jako procedura prymitywna, nieskuteczna i ryzykowna. Obecność w fermie wysoce zjadliwych bakterii i wirusów, wpływa negatywnie na opłacalność hodowli i produkcji drobiu i dlatego nie można tolerować upadków przewyższających 5% spowodowanych uporczywymi zabrudzeniami i brakiem skutecznego systemu biologicznego bezpieczeństwa, które stało się podstawowym celem nowoczesnych producentów drobiu.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.