Strefa Drób

Hodowca Drobiu 3/2016

Skuteczne czyszczenie kurników nowoczesnymi, enzymatycznymi detergentami

Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski

Avicons

 

W ostatniej dekadzie, światowa, intensywna produkcja zwierzęca, przeszła teoretyczną i techniczną rewolucję dotyczącą metod czyszczenia pomieszczeń zwierzęcych przed dokonaniem ich odkażenia. Szczególnie w towarowych fermach brojlerów, rodzicielskich i prarodzicielskich, usuwanie kurzu i brudu tylko wodą pod wysokim ciśnieniem, jest obecnie postrzegane jako procedura prymitywna, nieskuteczna i ryzykowna. Obecność w fermie wysoce zjadliwych bakterii i wirusów, wpływa negatywnie na opłacalność hodowli i produkcji drobiu i dlatego nie można tolerować upadków przewyższających 5% spowodowanych uporczywymi zabrudzeniami i brakiem skutecznego systemu biologicznego bezpieczeństwa, które stało się podstawowym celem nowoczesnych producentów drobiu.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Nieinfekcyjne przyczyny aktualnych problemów lokomotorycznych oraz zaburzeń mineralizacji skorupy jaj u drobiu cz. 1.

lek. wet. Michał Jankowski

BioPoint

 

Problemy lokomotoryczne występujące w stadach drobiu są i będą częstą przyczyną powstawania strat ekonomicznych. Czynniki predysponujące do ich wystąpienia można podzielić pod kątem praktycznym na infekcyjne, środowiskowe i żywieniowe. O ile profilaktyka swoista oraz warunki środowiskowe na fermach w Polsce stoją na wysokim, i z roku na rok, wyższym poziomie, tak zapewnienie ptakom szeregu niezbędnych witamin i minerałów wciąż wymagają wiele uwagi i pokory u wszystkich grup produkcyjnych drobiu.

Niedobór witaminy D3

Brak jasnych wytycznych co do ilości witaminy D3 jakie powinny być stosowane u poszczególnych grup produkcyjnych drobiu oraz brak określonych poziomów witaminy D3 (metabolitu 25 OH D3) sprawia, że podawane z wodą do picia produkty nie dostarczają ptakom odpowiedniej jej ilości. Przyczyniają się do tego zbyt małe stężenie witaminy D3 w produktach oraz zbyt niskie i zbyt krótkie ich dawkowanie.

Z testów przeprowadzonych przez BioPoint wynika, że optymalna suplementacja witaminy D3 w wodzie do picia powinna wynosić 12,5 mln na 1000 l wody, podaną w połowie dziennie wypijanej wody. Taką dawkę należy dostarczać dwa do trzech razy w tygodniu, począwszy od drugiego tygodnia życia. Nie zapewni to jednak sugerowanego w normach poziomu 20 ng/dl surowicy krwi, ale zapewni poziom powyżej 10 ng/dl, co niezwykle korzystnie  przekłada się na wszystkie funkcje witaminy D3 w organizmie.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Antybiotyki w produkcji drobiarskiej

Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk

AVICONS

 

Stosować czy nie stosować antybiotyki w drobiarskiej produkcji? A jak tak – to czy zapobiegawczo czy leczniczo? W jakich ilościach? Jak długo? Kiedy zacząć, a kiedy skończyć? Oto pytania, które zadaje sobie wielu producentów jaj i mięsa drobiowego oraz lekarzy weterynarii na całym świecie.

Tagi:

Etiologia zaburzeń spowodowanych zakażeniem adenowirusami

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Zakażenie wirusowe są częstą przyczyną chorób drobiu. Jednostki chorobowe powstałe na skutek działania tych drobnoustrojów niezwykle szybko rozprzestrzeniają się doprowadzając do infekcji o szerokim zasięgu. Szybka diagnostyka pozwala na opanowanie sytuacji oraz minimalizowanie strat ekonomicznych.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.