Chów kurcząt brojlerów w klatkach

Marcin Różewicz

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt,

UPH Siedlce

 

Produkcja drobiu rzeźnego podobnie jak inne gałęzie rolnictwa, oparta jest na ciągłym postępie naukowym dotyczącym doskonalenia potencjału genetycznego ptaków oraz optymalizacji żywienia i systemu chowu ptaków w celu uzyskiwania wysokich wyników produkcyjnych. Produkcja kurcząt brojlerów jest oparta wyłącznie o selekcjonowane pod kątem osiągania najwyższej końcowej masy ciała ptaki. Ma ona swoje szczególne miejsce w produkcji żywności w Polsce, jak i też jako ważna gałąź produkcji rolniczej o znacznym stopniu eksportu zarówno na rynku Unii Europejskiej, jak rynki zewnętrzne.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.