Archiwum
Chów kurcząt brojlerów w klatkach
Marcin Różewicz
Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt,
UPH Siedlce
Produkcja drobiu rzeźnego podobnie jak inne gałęzie rolnictwa, oparta jest na ciągłym postępie naukowym dotyczącym doskonalenia potencjału genetycznego ptaków oraz optymalizacji żywienia i systemu chowu ptaków w celu uzyskiwania wysokich wyników produkcyjnych. Produkcja kurcząt brojlerów jest oparta wyłącznie o selekcjonowane pod kątem osiągania najwyższej końcowej masy ciała ptaki. Ma ona swoje szczególne miejsce w produkcji żywności w Polsce, jak i też jako ważna gałąź produkcji rolniczej o znacznym stopniu eksportu zarówno na rynku Unii Europejskiej, jak rynki zewnętrzne.
Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.