Dobrostan drobiu w produkcji ekologicznej

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise, Włochy

 

W związku z tym, że spożycie produktów zwierzęcych w skali światowej sukcesywnie rośnie ma miejsce postęp intensyfikacji produkcji zwierzęcej. Pojęcie wielkoprzemysłowej, intensywnej produkcji zwierzęcej wywodzi się z definicji chowu (tuczu, opasu) przemysłowego (tożsamego z chowem intensywnym), obejmującego wychów, utrzymywanie i opasanie zwierząt w wyspecjalizowanych fermach (bydlęcych, świńskich, kurzych, etc.), które organizacyjnie, produkcyjnie, a często również prawnie, bliższe są zakładom produkcyjnym (przedsiębiorstwom), niż gospodarstwom rolnym. Przedmiotem prowadzonej tak produkcji zwierzęcej mogą być same zwierzęta (żywiec rzeźny), bądź określone produkty pozyskiwane od zwierząt (np. jaja, mięso). Ponadto, intensyfikacji produkcji sprzyja jej postępowi w zakresie mechanizacji, systemów utrzymania zwierząt, konserwacji produktów oraz dostępności energii elektrycznej.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.