Groch w mieszankach dla drobiu

Anita Zaworska, Małgorzata Kasprowicz-Potocka, Marcin Hejdysz

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

Realia gospodarcze wskazują, że opieranie produkcji zwierzęcej jedynie na importowanym białku może destabilizować tę gałąź rolnictwa. Dlatego dyskutowane są i badane możliwości zwiększonego wykorzystania rodzimych, krajowych surowców białkowych. Ponadto od 1 stycznia 2017* roku zgodnie z założeniami art. 15 ustawy o paszach ma wejść w życie zapis mówiący o zakazie wprowadzania do obrotu na teren RP pasz pochodzących z roślin genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle paszowym. Zapis ten wymaga zastosowania wysokobiałkowych komponentów, porównywalnych pod względem wartości odżywczej i ekonomicznym z poekstrakcyjną śrutą sojową (PŚS), która aktualnie jest podstawowym składnikiem mieszanek pełnoporcjowych dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie). Wśród wszystkich krajowych roślin paszą najchętniej stosowaną i najbezpieczniejszą jest groch.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.