Monitoring substancji niebezpiecznych w paszach i żywności

Katarzyna Łagowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt,

UPH Siedlce

 

Podstawowym celem prawa żywnościowego jest zapewnienie wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzi i zwierząt. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawia ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, jak również wprowadza odpowiednie procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z tym rozporządzeniem w celu zapewnienia odpowiednio wysokiego bezpieczeństwa żywności, niezbędne jest uwzględnienie wszystkich aspektów łańcucha produkcji żywności, od produkcji pasz po wytwarzanie i sprzedaż żywności. Z tego powodu nieodzowny jest stały monitoring substancji niepożądanych, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia zarówno konsumentów, jak i zwierząt.

Zaloguj się, aby zobaczyć.