Strefa Drób

Chów drobiu w kurnikach z dostępem do wybiegu

Marcin Różewicz

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt UPH Siedlce

 

W Polsce od lat utrzymuje się stosunkowo liczna grupa konsumentów zainteresowana nabywaniem produktów drobiarskich z chowu przyzagrodowego. Znaczną ich część stanowią konsumenci jaj, a w nieco mniejszym stopniu mięsa drobiowego. W ich mniemaniu produkty pozyskiwane od ptaków korzystających z wybiegu są zdrowsze i smaczniejsze w porównaniu do tych z systemu intensywnego. Wykorzystanie pasz z własnego gospodarstwa oraz dostęp do zielonki w okresie wiosenno-letnim jest stosunkowo tanim sposobem żywienia. Dodatkowo ptaki, mogąc korzystać z wybiegu, urozmaicają swoją dietę o drobne bezkręgowce i kamyczki ułatwiające trawienie. Podstawą prowadzenia chowu drobiu z wybiegiem są odpowiednio zorganizowane i usytuowane kurniki. Chronią one ptaki przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi w okresie jesienno-zimowym, ale są także miejscem odpoczynku w nocy. Powinny więc być odpowiednio przystosowane do danego gatunku drobiu i co ważne, zapewniać bezpieczeństwo, utrudniając dostęp drapieżnikom.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Zaloguj się, aby zobaczyć.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.