Strefa Drób

Hodowca Drobiu 10/2016

Następstwa nadmiaru azotanów w organizmie kur

Alina Rachwał

Poznań

 

Zróżnicowany chów dróbiu w Polsce sprzyja występowaniu zatruć spowodowanych różnorodnymi substancjami toksycznymi – „klasyczne” trucizny, preparaty chemiczne używane w rolnictwie jako nawozy, pestycydy, trujące rośliny itp.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Kwas masłowy i maślan sodu w żywieniu drobiu

Katarzyna Jankowska

PAN Olsztyn

 

Postęp w hodowli wielkotowarowej różnych gatunków zwierząt pociąga za sobą również zmiany w przemyśle paszowym. Wszelkie dodatki wprowadzane do pasz wpływają głównie na poprawę zdolności wchłaniania i wykorzystania substancji odżywczych przez zwierzęta. Jednocześnie stymulują ich układ pokarmowy, co również wywiera wpływ na szybszy wzrost i rozwój zwierzęcia, poprzez utrzymanie właściwej ilości drobnoustrojów w jelitach, a tym samym zachowanie odpowiedniego pH.

Piotr Lisiecki

 

Długi cykl wydawniczy naszego magazynu powoduje, że gdy za oknem już szara jesień, my wracamy do wspaniałej pogody z końca wakacji. To wówczas odbył się Jubileusz 25-lecia firmy CEDROB, jednego z najważniejszych graczy na europejskim rynku drobiarskim.

Jakość jaj od kur niosek utrzymywanych z dostępem do wybiegów

Marcin Różewicz

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

 

Jaja stanowią popularny produkt żywnościowy pochodzenia zwierzęcego spożywany na całym świecie. Pochodzą od kur niosek, które są utrzymywane w różnych systemach chowu. Jednym z kryteriów jakimi kierują się konsumenci przy ich zakupie jest właśnie system chowu, w którym utrzymywane są kury nioski. Ważnymi kryteriami są także cena oraz jakość jaj.

Flawonoidy jako fitogeniczne związki bioaktywne

Justyna Sokół

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt, UPH Siedlce

 

Fitozwiązki są to związki naturalnie występujące w roślinach, które stosowane są w dodatkach do żywienia zwierząt. Poprawiają jakość i smak paszy, przez co sprzyjają jej pobraniu oraz zwiększają produkcyjność zwierząt. Są nietoksyczne, działają łagodnie oraz mają szerokie spektrum działania, przez co można stosować je przez cały okres produkcyjny.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Stanisław Wężyk, Bogdan Ogrodowski

 

Już po raz XI Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działanie przekształciła to ponad 700 letnie miasto, w stolicę gęsiarstwa i pasztetów oraz potraw z gęsi. Południe Wielkopolski słynie z chowu gęsi ostrzeszowskiej, nic więc dziwnego, że właśnie tam od 11 lat, co roku jest organizowany „Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi”, w którym producenci gęsi, mieszkańcy miasta i regionu oraz turyści uczestniczą w wielkim święcie produktów regionalnych i tradycyjnych, propagujących tradycję przygotowania pasztetów oraz utrwalania wiedzy o produktach regionalnych, przepisach i recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Tradycja i nowoczesność od 15 lat łączą

 

Cargill i GPR Bakss

„Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach.” – to słowa, których autorem jest Emil Oesch. W taki właśnie sposób dwóch partnerów biznesowych powinno dążyć do wspólnego celu. Jak to zrobić? Warto wziąć przykład z firm Cargill i GPR Bakss, które już od 15 lat kroczą wspólną ścieżką.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Lepszy dobrostan drobiu oraz zadbane środowisko dzięki BIOSTRONG® 510

Leopold Jungbauer

Delacon Biotechnik Ges. m. b. H. Austria, R&D Species Manager Poultry

 

Ostatnie zmiany w europejskich przepisach dotyczących ochrony środowiska wymagają zmian w praktyce rolniczej. Poprawa dobrostanu zwierząt, zmniejszenie wpływu na środowisko i odejście od syntetycznych środków chemicznych to zamierzone i kluczowe elementy nowoczesnego rolnictwa.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Co warto wiedzieć o antyoksydantach?

Anna Wilkanowska

Uniwersytet w Molise, Włochy

 

Tlen jest konieczny do życia wszystkim tlenowym organizmom żywym, ale wiadomo także, że gdy jego stężenie w organizmie jest zbyt wysokie, może stać się toksyczny dla komórek żywych. Cząsteczka tlenu w stanie podstawowym jest stosunkowo nieaktywna chemicznie, ale może być źródłem reaktywnych form tlenu (RFT), takich jak: tlen singletowy (¹O₂), anionorodnik ponadtlenkowy (O²-), rodnik hydroksylowy (OH∙), nadtlenek wodoru (H²O²) itp.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy

Wykryto AdBlocka

 

Utrzymanie tej strony jest możliwe dzięki przychodom z reklam.
Aby móc dalej przeglądać tę stronę, prosimy o wyłączenie AdBlocka.