Zintegrowane działania mogą redukować salmonellę do zera

Stanisław Wężyk,

Ryszard Gilewski

AVICONS

 

Nie minął tydzień po Światowym Dniu Jaja, jak w europejskich mediach było głośno o wykryciu w kilku europejskich krajach, bakterii Salmonella w jajach pochodzących z Polski, o czym poinformowała (21.10.2016) holenderska agencja, zajmująca się bezpieczeństwem żywności. Oczywiście, krajowi konsumenci również zaniepokoili się o swe żywnościowe bezpieczeństwo i chcieli wiedzieć czy na polskim rynku nie ma jaj zakażonych tą bakterią. Na tę wiadomość, błyskawicznie zareagowali polscy producenci oraz służby weterynaryjne, które bardzo szybko ustaliły, że skażona partia jaj pochodziła z wielkopolskiej fermy nieśnych kur, którą to – zgodnie z obowiązującymi przepisami – natychmiast zamknięto.

Zaloguj się, aby zobaczyć.