Strefa Drób

Hodowca Drobiu 11/2016

Olejki eteryczne w leczeniu i profilaktyce drobiu

Justyna Sokół

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt

UPH Siedlce

 

Ziołolecznictwo znane jest już od starożytności. Rośliny i zioła są nadal wykorzystywane w profilaktyce i leczeniu zwierząt. Stosuje się je jako środki lecznicze i przyprawy w żywności. Początkowo zioła były dobierane do choroby w oparciu o obserwacje ich działania. Aktualnie jesteśmy wstanie zidentyfikować poszczególne substancje biologiczne czynne, które odpowiadają za działanie i efekty lecznicze.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Jakość mikrobiologiczna i sterylizacja surowców i pasz

Marcin Różewicz,

Krystyna Jakubowska

Instytut Bioinżynierii i Hodowli Zwierząt

UPH Siedlce

 

Ocenia się, że aż 70% całkowitej produkcji pasz przemysłowych w Polsce stanowią mieszanki dla drobiu. Zdecydowana większość skarmianych pasz na fermach pochodzi więc z mieszalni pasz. Jednak wielu hodowców, szczególnie tych mających do dyspozycji własne surowce, a jednocześnie na tyle dużą skale produkcji, że opłaca im się produkcja mieszanek we własnym zakresie, korzysta również z tej możliwości. Zazwyczaj jednak również w tym przypadku konieczny staje się zakup pewnych surowców jak dodatki paszowe, koncentraty czy premiksy. Warto więc pamiętać, że obecnie dużą wagę przykłada się do bezpieczeństwa stosowanych pasz. Jest to wymóg prawny określony przez nasze krajowe prawodawstwo jak również prawo Unii Europejskiej.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

Wartości pokarmowe dodatków paszowych szansą dla rentownej produkcji zwierzęcej

Katarzyna Sartowska

Product Manager, Delacon Polska Sp. z o.o.

 

Dodatki paszowe oferują możliwość opracowania oszczędniejszych receptur dzięki lepszemu wykorzystaniu składników pokarmowych. Szczególnie dobrze zbadane w tym zakresie są enzymy. Na przykład enzym fitaza zwiększa procentowy udział dostępnego fosforu poprzez „uwolnienie” fosforu z fitynianów. Pozwala to zmniejszyć użycie fosforu nieorganicznego w diecie.

Aktywność enzymatyczna i rola metabolitów w utrzymaniu produkcyjności oraz zdrowia zwierząt

Oliwia Duszyńska-Stolarska

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy

 

Najważniejszym celem produkcji zwierzęcej jest dostarczanie konsumentom bezpiecznych produktów charakteryzujących się wysoką zawartością pożądanych składników odżywczych. Nie mniej istotnym aspektem jest zapewnienie zwierzętom warunków dobrostanu oraz ograniczenie zanieczyszczenia środowiska. Produkcja żywności bezpiecznej jest nierozerwalnie związana ze stanem zdrowia zwierząt. Natomiast produkcyjność jest wypadkową stanu zdrowia u zwierząt.

Dostęp do wszystkich artykułów archiwalnych znajdujących się na naszym portalu jest możliwy po wykupieniu prenumeraty czasopisma.

© 2020 Pro Agricola dom wydawniczy