Bezpieczeństwo i jakość surowców drobiarskich a system utrzymania drobiu

Anna Wilkanowska; Uniwersytet w Molise (Włochy), Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy



System utrzymania drobiu odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu dobrostanu ptaków, a co za tym idzie ma niebagatelny wpływ na ich zdrowotność. Odpowiednia temperatura, wilgotność powietrza, jego ruch, poziom zapylenia powietrza, zagęszczenie ptaków mogą poprawić zdrowotność zwierząt, a w konsekwencji poziom produkcji. Jednak należy zaznaczyć, że wysoka produkcja nie idzie zawsze w parze z jakością surowców drobiarskich, tj. mięsa, jaj. Jakość jest swoistego rodzaju dopełnieniem dla wysokotowarowej produkcji, bez niej zysk ekonomiczny nigdy nie będzie maksymalny. Współczesny konsument coraz częściej jest w stanie zapłacić więcej, pod warunkiem że oferowany produkt wytworzony został w przyjaznych dla zwierząt warunkach.

Zaloguj się, aby zobaczyć.